Järnväg
Vi bygger och underhåller järnvägen för att säkra en hållbar och framtidssäker infrastruktur. Med gedigen erfarenhet och kompetens är vi en pålitlig leverantör till beställare, samarbetspartners och för resenärerna. Våra projekt innefattar både nyinvestering och drift & underhåll inom mark och kanalisation samt BEST.
Järnväg
Inom affärsområdet järnväg ser vi järnvägens infrastruktur som en central funktion i ett välfungerande samhälle där varje tågresenär ska kunna ta sig tryggt från a till b. Med ett stort engagemang för projekten vi arbetar med, värderar vi varje enskild medarbetares insats för ett framgångsrikt uppdrag.
Vi på järnväg har en lång samlad erfarenhet och gedigen kompetens inom infrastruktur med inriktning på järnväg. Vi arbetar med såväl ombyggnadsprojekt och nybyggnation som drift och underhåll. Vår erfarenhet omfattar samtliga roller och teknikgrenar i BEST - bana, el, signal och tele, men också driften av stora, komplexa kontrakt som inkluderar exempelvis ekonomistyrning. Vi strävar alltid efter transparens, trygghet och en god dialog och levererar alltid högsta kvalitet.
Projekt
Vi lägger anbud på investeringsuppdrag som innefattar ombyggnad eller nybyggnation av till exempel bangårdar, växlar och mötesspår. Våra beställare inkluderar både kommunala, privata och statliga aktörer, där Trafikverket är beställare av flera projekt. Med rätt spetskompetens och gedigen erfarenhet av investeringsprojekt inom järnväg kan vi erbjuda allt från planläggning till byggnation för morgondagens spårburna infrastruktur.
Drift och underhåll
Affärsområde järnväg arbetar med löpande uppdrag inom drift och underhåll av järnvägsanläggningar där vi tar ansvar för att felsöka, identifiera och åtgärda olika typer av fel och andra problem. Underhåll innebär även att vi genomför förebyggande arbete för att minska risken för eventuella avbrott i trafiken.
Vi på järnväg har tillsammans gedigen erfarenhet av att driva drift- och underhållskontrakt Vi samarbetar med både privata och kommunala aktörer samt Trafikverket. Några exempel på projekt som letts av platschefer idag verksamma på akeabs affärsområde Järnväg är; Basunderhåll Malmö Sydöstra, Västkustbanan Syd, Södra stambanan 2 samt Öresundsbron.
Utbildningar
Akeab erbjuder grund- och repetitionsutbildningar enligt Trafikverkets utbildningsstruktur. Utbildningarna genomförs av en lärare godkänd av Trafikverket.
Skyddsanvisningar
Skyddsanvisningar är ett minimikrav för att, under överseende av SOS-ledare, vistas och utföra arbete i spårområdet.
BASÄVISTA – att enskilt vistas i spår
Behörigheten ger rätt att vistas i eller i närheten av spår på egen hand och där ansvara för sin egen säkerhet. Behörigheten avser förflyttning till fots, till exempel till eller från fordon eller för att passera ett spår. Innehavaren har inte tillåtelse att bedriva arbete i spår utan överseende av SOS-ledare.
SOS-ledare
Skydds- och säkerhetsledare svarar för att arbetsmiljö- och säkerhetsuppgifter genomförs vid arbete och besök i spårområdet.
SOS-planerare
Skydds- och säkerhetsplanerare, planerar och riskbedömer arbete och besök i spårområdet.
TSM – Tillsyningsman, A/E/L-skydd samt vägvakt
Behörigheten gäller för den som planerar och begär A-, L-, och E-skydd och som ansvarar för och upprätthåller skyddet för detsamma. Stämmer av förplanerade trafikverksamheter, slutför planeringen och direktplanerar trafikverksamheter. Behörigheten som vägvakt vid plankorsning innebär att genomföra säkerhetsåtgärder i vägskyddsanläggningen när anläggningen är ur drift och vid dessa tillfällen leda vägtrafik över spår.
HTSM – Huvudtillsyningsman
Behörigheten gäller för den som planerar, leder och kontinuerligt övervakar skydd och fordonsrörelser vid D-skydd.
OPA – Olycksplatsansvarig
Funktion som är utsedd av Trafikverket för att leda verksamheten på en olycksplats samt ansvara för arbetsmiljöåtgärder.
Heta arbeten
Kommer under Q1 2025.
Anmälan och frågor
För anmälan eller frågor om våra utbildningar: Kontakta Rikard Hallgren via mail eller telefon;
rikard.hallgren@akeab.se / 076-763 5609
Bokningsvillkor utbildning
Bokningsvillkor
Om kursen inte avbokas 10 dagar innan start debiteras totalt 50% av kurskostnad, 5 dagar innan start debiteras totalt 75% av kurskostnad, 2 dagar innan start debiteras totalt 100% av kurskostnad.
Akeab förbehåller sig rätten att ställa in planerade utbildningar eller ändra utbildningsdatum, t.ex. på grund av för få deltagare (färre än fem), sjukdom eller annan oförutsedd händelse, varvid eventuella inbetalda avgifter återbetalas. Ersättningar därutöver betalas inte.